O natječaju

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike.

Natječaj su organizatori, Osnovna škola Ljudevita ModecaUdruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, raspisali na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji se u Križevcima održava od 2009. godine.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” ima nakanu potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

Na natječaj, koji traje od sredine listopada do sredine prosinca, u proteklih se šest godina javilo 2047 učenika iz ukupno 247 škola s područja cijele Republike Hrvatske sa 1279 književnih i 961 likovnim radom. Najuspjeliji radovi objavljuju se u raskošnom zborniku te je u dosadašnjih pet zbornika (Odrasla jutra, Izvor nade, Kovčeg skromnosti, Tvoja sam svijeća, Vatra dominikanske riječi, Za druge disati) objavljeno 360 književnih i 127 likovna rada, koje je odabralo stručno ocjenjivačko povjerenstvo.

Na završnoj svečanosti Susreta, koja se održava u travnju u Hrvatskome domu u Križevcima, uz prisustvo velikog broja uzvanika otvara se izložba likovnih radova, javno izvode najbolji književni radovi, predstavlja zbornik te nagrađuju autori najboljih ostvarenja. Tako je dosad na završnici javno izvedeno 92 književna rada, izloženo je 127 likovnih radova te nagrađeno ukupno 139 književnih i likovnih radova.