Završna svečanost 6. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

U Hrvatskom domu u Križevcima u subotu 22. travnja 2017. održana je završna svečanost 6. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Božji cvjetnjak“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Za druge disati“. Nakon toga je prof. Nada Babić u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu“ za mentore, a vjeroučiteljica s. Vinka Marović za učenike. Susret je završen posjetom knjižnici križevačke grkokatoličke katedrale.

Susret su uime organizatora predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, okupljene je pozdravio državi tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, a nazočili su viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivona Nakić-Vojnović, pročelnik za društvene djelatnosti u Križevcima Mladen Tenodi, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Anto Gavrić, povjerenik za pastoral turizma Zagrebačke nadbiskupije Anđelko Katanec i križevački župnik Stjepan Soviček.

Državni tajnik Hrvoje Šlezak, kao izaslanim ministra Barišića, i Tanja Baran

 

POEZIJA

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Haj, frendovi sveti“ osvojila učenica 7. razreda Osnovne škole Brestje kraj Sesveta Ana Baran koja se na natječaj javila samostalno. Druga je nagrada za pjesmu „Prijatelju iz centra za autizam“ pripala Karlu Tadejeviću (mentorica Vesna Rabak), učeniku 5. razreda Osnovne škole Turnić iz Rijeke. Treću je nagradu osvojila učenica 6. razreda Osnovne škole Petrijanec Lana Domjan (mentorica Željka Rabuzin) za pjesmu „Na tragu…“. Nagrade za poeziju učenicama i mentorima uime pokrovitelja „Glasa Koncila“, koji je i nakladnik zbornika, uručila je Vlatka Plazzeriano.

PROZA

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Sveci su svuda oko nas“ osvojila Chiara Pumper (mentorica Ružica Lice), učenica 8. razreda Osnovne škole Dragutina Kušlana iz Zagreba. Drugu je nagradu za rad „Milosrđe“ osvojila Božica Nesek (mentorica Verica Špehar-Vratarić), učenica 6. razreda Osnovne škole „Matija Antun Reljković“ iz Cerne, dok je treća nagrada pripala Antunu Pendi (mentorica Paulina Kisić Pendo), učeniku 6. razreda Osnovne škole Gruda iz Konavala za rad „Kako me svetac riješio kompleksa“. Nagrade za prozu uime izdavačke kuće „Alfa” uručio je Robert Martin.

IGROKAZI

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 6. razreda Osnovne škole Visoko Doroteja Adamić za igrokaz „Štefek”. Druga nagrada za igrokaz „Obloček“ pripala je Aniti Platnjak, učenici 7. razreda Osnovne škole Visoko, a treću nagradu za igrokaz „Susret s anđelima“ osvojila je učenica 6. razreda također Osnovne škole Visoko kraj Novog Marofa Leona Šurbek. Svima im je mentor bio Tibor Martan. Nagrade za igrokaz uime izdavačke kuće „Verbum“ uručila je Marijana Burda.

LIKOVNO STVARALAŠTVO

rvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Sveti Marko Križevčanin“ osvojio je Jakov Salajpal (mentorica Đurđica Pošta), učenik 1. razreda Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice. Drugu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Sveti Antun Padovanski“ osvojila je Petra Škorić, učenica 7. razreda Osnovne škole Dore Pejačević iz Našica (mentorica Sanja Portnar), dok je treću nagradu za rad „Blažena Marija Petković“ osvojila Nika Halić (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 1. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nagradu za likovno stvaralaštvo uime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije „Laudato” iz Zagreba uručila je Mateja Potroško.

DODATNE NAGRADE

Više je učenika i njihovih mentora dobilo dodatne nagrade Naklade Ljevak koje je uručila Ruža Kraljik.

U žanru poezije nagradu je dobila Marta Ivanek (7. r.) (mentorica Ivana Nogić) iz Osnovne škole Ljubeščica, Hana Boban (7. r.) (mentorica Romana Thür) iz Katoličke osnovne škole u Požegi te Fabijan Vođinac (5. r.) (mentor Josip Galović) iz Osnovne škole „Josip Kozarac”, Slavonski Šamac.

U žanru proze nagrađena je Evelin Abdić (8. r.) (mentorica Barbara Babić) iz Osnovne škole „Milan Brozović”, Kastav, Nikol Krišto (6. r.) (mentorica Marina Šnobl) iz Osnovne škole „Monte Zaro”, Pula te Iva Krešić (5. r.) (mentorica Ankica Blažinović-Kljajo) iz Osnovne škole
Brestje, Sesvete.

U žanru igrokaza nagradu je dobila Narcisa Rendulić (2. r.) (mentorica Petra Zatezalo) iz Osnovne škole „Vladimir Nazor”, Duga Resa te Rita Stjepanović (7. r.) (mentorica Maja Šimić) iz Osnovne škole „Đuro Pilar”, Područna škola Kolonija, Slavonski Brod.

U kategoriji likovnih radova nagrađena je Tena Hanić (7. r.) (mentorica Suzana Košak) iz Područne škole Sveti Juraj u Trnju, Prelog te Ana  i Antonio Živčić (8. r.) (mentorica Biserka Kenfelj) iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, Karlovac.

Pokrovitelji završnoga susreta 6. Dječjeg Kranjčića bili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a doprinos organizaciji Susreta dale su križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Red sestara bazilijanki hrvatske viceprovincije, Naklada Cvrčak i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

SUSRETU PRETHODIO NATJEČAJ

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2016. godine. Organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema ovogodišnjega natječaja budu hrvatski sveci i blaženici. U Križevce je na natječaj pristiglo 139 književnih te 293 likovna rada iz ukupno 104 škole s područja cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javila su se 124 učenika iz 55 škola te 10 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) te su pristigle 83 pjesme, 46 proznih radova i 10 igrokaza. Na likovni natječaj javila su se 292 učenika iz 77 škola te 5 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 22. travnja 2017. nagrađen biti 21 rad, i to 15 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova), 15 će književnih radova biti javno izvedeno, a 24 likovna rada izložena na prigodnoj izložbi „Božji cvjetnjak”. Za objavu u zborniku „Za druge disati“ stručno je povjerenstvo izabralo 62 književna i 24 likovna rada.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan deveti put.

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

DOPIS IZ UREDA PREDSJEDNIKA VLADE ANDREJA PLENKOVIĆA

GALERIJA